Fun Factory For Frisbee 2012

10.06.2012 11:07

Turnaj FFFF – Fun Factory for Frisbee, který se uskutečnil o víkendu 2. - 3. 6. 2012 v Dobřejovicích u Prahy, je jedinečnou akcí spojující nejrůznější sportovní disciplíny praktikované s naším oblíbeným létajícím diskem. Oproti minulému roku, kde se hrálo ultimate frisbee, dog frisbee a disc golf přibyly letos ještě 2 disciplíny - double disc court a hlavně Freestyle frisbee.

Česká freestylová parta podpořená Larsem Neumannem z německého Freiburgu se začala v areálu scházet již v pátek podvečer. Nestálé deštivé počasí však freestylovému jamu příliš nesvědčilo. O zábavu jsme se ale nenechali připravit. Propukla spontánní guerillová diskotéka, která byla v pozdních večerních hodinách ukončena až správcem areálu.

 

Následující den odstartoval turnajový boj všech diskových disciplín. Již od rána freestyleři slyšeli ze svých stanů fanatický štěkot psíků ze soutěží dogfrisbee a zvolání UP! UP! z ultimatových kolbišť. Vzhledem k malému počtu účastníků freestylové soutěže nebylo kam s turnajem spěchat. Dopoledne proběhla stavba freestylového stánku ctěné libosti s výborným sound systémem zapůjčeným od Cirkus freestyle. Přibližně okolo poledne proběhlo setkání hráčů a dohoda pravidel turnaje. Bylo smluveno, že se bude hrát freestylová kategorie Open Pairs (soutěž dvojic). Avšak s jedenácti účastníky bylo možné sestavit pouze jeden soutěžní pool, který neměl kdo hodnotit. Dle regulí FPA (Freestyle Players Association) jsou nutné pooly dva, které se hodnotí navzájem. Hodnocení tedy proběhlo systémem založeným na smyslu hráčů pro fair play - tedy, že hodnotili přímo své soupeře.

Ve 14 hodin propukl lítý boj dvojic. Ve dvou soutěžních kolech se utkaly z minulých turnajů již sehrané týmy. Postupně předvedli své umění: Laci a Kolega, Atry a Mystiq, trojice Dexter, Hóša a Lars, Mahony a George, Max a Jakub Koštelové. Po prvním kole se dostali do vedení bez debat bratři Koštelové, špatný výkon také nepředvedli například Atry a Mystiq. V kole druhém však měli bratři Koštelové několik zbytečných chyb. Mahony s Georgem napodruhé předvedli téměř bezchybný výkon a v kombinaci s průměrným prvním kolem jim to nakonec stačilo na vítězství o jediný bod před bratry Koštelovými. Třetí místo po vyrovnaném výkonu z obou kol obsadila trojice Dexter, Lars a Hoša. Gratulace všem zúčastněným týmům a velké díky přítomným divákům za podporu.

 

Zbytek dne strávili hráči nejoblíbenější činností freestylistů – volným jammováním až do soumraku! Potěšil nás také zájem lidí o freestyle. Objevilo se několik vážných zájemců o vstup do naší prestižní komunity :). Zkušení jammeři tak měli plné ruce práce s učením, vysvětlováním a předváděním nejrůznějších triků.

 

Po získané reputaci z pátečního večera byla freestylová komunita požádána o uspořádání noční tančírny při freestylovém stánku. Nechyběla světla, disky, gril a další vychytávky. Sešli se zde zástupci všech diskových disciplín. Ultimejtáci, disk golfisté ani diskdogeři nezůstali na parketu vůbec zahanbeni. Noční freestyle exhibice Jakuba Hoška se slovenskou legendou Chorchem uvedla diváky do varu a ukázala to nejlepší z freestylu. Po přehrání mnoha treků, mnoha stylů z Georgovy tančírny se všichni v poklidu rozešli do svých stanů ke spánku.

 

Neděle již byla poznamenána únavou z náročného předešlého dne. Proběhly jamy, pro zájemce ukázky freestylu a workshopy. Před závěrečným ceremoniálem turnaje a předáním cen jsme ještě shlédli krátkou exhibici v podání George a Mahonyho.

Myslím, že by se nenašel snad nikdo, kdo by letošní ročník Fun Factory for Frisbee nehodnotil velice pozitivně.

 

>> Kompletní fotogalerie z turnaje