Je rozhodnuto: Mistrovství světa 2013 bude v Santa Cruz

04.10.2011 23:50

Začátkem měsíce se sešla výkonná rada FPA aby učinila finální rozhodnutí ohledně lokace mistrovství světa pro rok 2013. O pořádání turnaje měly letos zájem dvě země - Kolumbie a USA, respektive dvě města - Medellin a Santa Cruz.                             

Ve světě freestyle frisbee se o tom, kdo bude pořádat mistrovství světa rozhoduje vždy s předstihem dvou let. Již víme, že příští rok se nejvyšší soutěž uskuteční v italském Riccione pod taktovkou Claudia Cigni, Lui a spol. Letos se tedy rozhodovalo o místu konání MS pro rok 2013. Systém funguje tak, že zájemci o pořadatelství podají tzv. bid, což je oficiální návrh, který by měl obsahovat co nejkomplexnější a nejpropracovanější plán turnaje. Pokud se takových návrhů sejde více, musí se rozhodnout komu toto privilegium hostování nejvyšší soutěže připadne. Bidy jsou samozřejmě veřejné, tak aby se s nimi mohl každý seznámit a poté hlasovat pro svého favorita. Finální rozhodnutí pak učiní rada FPA (Freestyle Players Association - organizace celosvětově zastřešující freestyle frisbee), která samozřejmě zohledňuje hráčské hlasování, avšak striktně se podlě něj řídit nemusí.

Právě letošní rozhodování muselo být pro radu velmi obtížné. První návrh přišel od Kolumbijce Alfonsa Lopeze. Přestože v Kolubii je freestle frisbee pořád ještě "v plenkách" (řada lidí - včetně mě - donedávna ještě nevěděla, že tam freestyle vůbec někdo dělá), vznikla ve městě Medellin poměrně početná skupinka velmi nadšených jammerů, díky kterým se freestyle dostává do povědomí řady dalších lidí, zejména dětí a mladístvých, pro které Mede-jammers pořádají četné kurzy a workshopy. Po loňské návštěvě Fabia Sanny se tamní freestylové hnutí natolik rozjelo, že medellinští začali pomýšlet o pořádání Mistvoství světa. Druhý bid přišel od legendárního Skippyho Jammera, který už poněkolikáté usiloval o návrat turnaje do Mekky létajícího disku - kalifonrského Santa Cruz. [více o historii freestyle frisbee]

Alfonso a jeho tým ukázali až nečekanou vážnost a profesionalitu při prezentaci jejich návrhu. Nejenže sestříhali několik videoprezentací, ale předem získali podporu velkých sponzorů, města a de facto i celé země, která se v současnosti snaží rozšiřovat a podporovat co nejvíce sportovních a jiných volnočasových aktivit pro děti a mladistvé. Důkaz jejich nasazení jsme mohli vidět i na letošním MS v Praze, kde skrze videokonferenci celý tým kolumbijců prezentoval svůj bid. Hlavním lákadlem potencionálního mistrovství v Kolumbii je bezesporu možnost rozšíření našeho sportu do nových koutů světa, na což v internetové debatě apelovalo spoustu hráčů. Tamní turnaj by totiž s největší pravděpodobností přitáhl davy nadšených diváků, ze kterých by se lehce mohli stát další vyznavači našeho sportu. Nicméně hlavním, a jak se později ukázalo také fatálním nedostatkem, je totální nezkušenost kolumbijských jammerů s pořádáním freestylových turnajů. Až letos na jaře vyjeli dva kolumbijští zástupci poprvé na velký zahraniční turnaj, aby vůbec zjistili jak taková soutěž probíhá...Naopak Skippy Jammer je již léty prověřený organizátor nespočtu freestylových turnajů a samotné MS hostoval už několikrát. Santa Cruz je navíc lokací, kterou mnoho hráčů zná a ví, že podmínky pro určení světových šampionů budou s největší pravděpodobností ideální. Nadruhou stranu, jak již historie ukázala, je zde velké riziko, že diváků z řad veřejnosti zde bude opět poskrovnu.

Bylo opravdu zajímavé sledovat internetovou diskuzi a číst názory ceněných členů freestylové komunity. Potěšující je, že nikdo se o žádném z návrhů nevyjádřil vyložně negativně. Dokonce se mi zdálo, že více byla prosazována právě Kolumbie ačkoli si všichni byli vědomi její organizační nezkušenosti. Mnoho lidí připomínalo začátek tohoto desetiletí, kdy se rozhodovalo o pořádní prvního MS v Evropě. Tehdy byla situace prý úplně stejná - panovaly obavy z přesunu turnaje na nové místo. Nakonec se do toho šlo a mistrovství světa v Rimini v roce 2003 odstartovalo neskutečný evropský boom, který trvá doteď. Spoustu jammerů si myslí, že nyní je ten pravý čas učinit opět krok do neznáma a možná nastartovat podobný boom v Latinské Americe.

Nevím jaký byl přesný poměr hlasujících nicméně rada FPA ve finále rozhodla pro Santa Cruz. Skippy dal příslib, že bude turnaj propagovat co to jen půjde a pokusí se přilákat co největší pozornost veřejnosti. Alfonso zase dostal příslib od FPA, že mu bude nápomocná s organizací menších turnajů v Medellinu aby tamní tým získal potřebné zkušenosti. Už teď je potvrzené, že Fonso přijede očíhnout "jak se to dělá" příští rok do Riccione a stejnou nabídku dostal i od Skippyho pro rok 2013. Myslím tedy, že když ne v roce 2014 (kdy připadá v úvahu opět Evropa) tak v roce 2015 mistrovství světa v Medellinu BUDE.