World gitis day vyhlášen na 3. června

16.04.2012 12:10

Tak jako lidé slaví svůj svátek podle jmen, i většina sportů má jednou do roka ten svůj "den", freestyle frisbee nevyjímaje. Ten náš se jmenuje World Gitis Day. Tento svátek je pojmenován podle jednoho z nejtěžších trikových chytů - gitis. Zajímavostí je, že tato událost nemá pevně stanovené datum, ale vyhlašuje se většinou v období na přelomu jara a léta podle toho, který den je předpokládaná nejvyšší koncentrace jammerů na jedom nebo více místech. 

Letos se o prvním červnovém víkendu odehrají dvě freestylové soutěže. The Jammers je již legendárním turnajem, který pravidelně pořádá Paul Kenny se svou manželkou Cheryl - a to na pláži přímo před svým domem na Floridě. Druhou událostí s vysokou koncentrací freestylistů pak bude tuzemský turnaj Fun Factory For Frisbee, který proběhne v Blšanech. World Gitis Day byl proto určen na neděli 3. června. Podstatou "svátku" je nafotit či natočit co nejvíce hráčů provádějící gitis a následně se o své výkony podělit s ostatními hráči po celém světě prostřednictvím různých sociálních sítí. 

Pokud byste se chtěli WGD zúčastnit, nic vám v tom nebrání. Stačí se tento trik naučit a pak už se jen při jeho provádění nechat vyfotit či natočit. Výsledek pak nahrajte na naši facebookovou stránku a my už se postaréme aby oblétla celý freestylový svět.

A jak vlastně taková gitis vypadá? Základním principem je chytit frisbeečko pravou rukou z vnější strany levé nohy (či naopak). Jestli to uděláte ve stoje, při výskoku či po trojité otočce, to už je jen na vás. Lépe to určitě pochopíte z následujícího videa a fotek..